20 august 2012

EGO-UL IN RELATII

Despre ego se pot spune multe si chiar se spun, prin definitie bunul si atotcunoscatorul nostru DEX spune cam asa:

ego- element prim de compunere savanta insemnand "eu". Al doilea eu, persoana care se aseamana intru totul cu alta incat i se poate substitui.

Din pacate in lumaea asta mare sunt foarte multe persoane ce poseda un ego destul de "zgrumturos", si pot spune din propria-mi experienta ca vor avea numai de pierdut!

Unii spun ca ego-ul este dusmanul omului, dar mai exista si o serie de contraziceri ale acestui enunt, dupa parerea mea un om lipsit de ego era Iisus, care ne lasa scris in Biblie:
"daca cineva te loveste intoarce si obrazul celalalt", da foarte poetic si mirobolant dar inaplicabil in lumea in care ne desfasuram aceasta viata. A fi lipsit de ego ar insemna sa fii dezbracat pe strada sa ti se ia masina, banii etc. iar tu sa nu faci nimic, ei bine asa ceva nu prea merge, de aceea eu inclin mai mult spre varianta ca ego-ul este de fapt prietenul nostru si nu dusman...DAR, ca in multe altele exista si aici un DAR, ego-ul poate deveni prietenul nostru doar in conditiile in care invatam sa-l controlam, altfel devine distructiv!

Nu cred ca folosesc cuvinte mari cand spun asta, dar exista oameni care pentru o chestie de falsa 'onoare' au facut o groaza de idiotenii si au platit scump pentru asta. Altii platesc cu viata lor acest ego colturos, dand vina pe soarta, sau mult prea folosita scuza 'asa-s  eu', pe naiba asa esti tu, asa ai fost educat sa fii dar daca ai vrea sa schimbi ceva la tine, surpriza! Se poate!

Traim intr-o lume in care exista oameni, deci ego-ul nostru va fi intrebuintat in relatiile cu semenii nostri. Mai ales in relatia barbat femeie,  sunt oameni care iubesc o persoana, pe care si-o doresc, dar ego-ul are nevoie de manifestul unei forme de control asupra celorlalti, si iubirea se transforma in santaj, daca nu faci asa inseamna ca nu ma vrei, daca faci asa inseamna ca sentimentul tau este fals, daca nu esti la 7 acasa ma inseli, cine e acel coleg care te-a servit cu o cafea? Cred ca ati auzi de aceste 'chestiute' sau mai rau, chiar le-ati trait.
Ei bine...in mod evident fericirea noastra este strict controlata de actiunile asa-zisei persoane iubite, care daca face ceva ce nu corespunde cu asteptarile noastre, vom fi calar...DEZAMAGITI! De ce? Pentru ca acel sentiment frumos va fi transformat de minte intr-un alt sentiment numit gelozie, care bineinteles va fi amplificat si sustinut de ego, iar inteligenta ne va ajuta sa sustinem acel punct de vedere generand imagini mentale care pot fi la fel de false precum un ou scos din gura unui iluzionist dupa ce a cantat mai aprig decat o soprana. 

Un intreg proces care are un singur scop, o singura misiune, un intreg complot al sistemului uman care intr-un final genereaza...
SUFERINTA!!!
O suferinta sustinuta care pentru foarte multi din semenii nostri devine chinuitoare, de aceea unii mai slabi de ingeri aleg calea suicidului, multi judeca dar o fac de pomana, odata scapata mintea de sub control s-a terminat totul, e o muchie ingusta, mult prea ingusta pentru a nu cadea, ce este groaznic vine din interior as spune, avem multe exemple in Biblie de supunearea unor oameni credinciosi la tortura fizica, acei oameni au rezistat eroic deoarece interiorul lor era neted, mintea lor era linistita si detasata de materie, asa ca suportau destul de bine toate torturile, mai tarziu s-a descoperit ca tortura fizica combinata cu cea psihica aduc rezultatul dorit. 
Sunt oameni care stau prinsi intr-o relatie plina de suferinta, raman blocati ani acolo, ambii parteneri sufera si intr-un final ajung sa creada ca asa trebuie sa fie. Este lumea pe care au creato.

Vreau sa spun ca nu avem obligatia de acontrola tot ce este in jurul nostru, pentru ca nu numai ca nu vom reusi dar vom atinge un mare grad de neliniste, si vom junge cu succes la apogeul suferintei.
Am venit singuri pe lumea asta si vom pleca la fel de singuri, oamenii din jurul nostru sunt doar parteneri de drum de la care avem cate ceva de invatat sau cu care indeplinim o misiune personala, atat si nimic mai mult. Trebuie sa ne simtim bine cu partenerii nostri exact asa ca atunci cand i-am intalnit, nu trebuie sa lasam ego-ul sa intervina si sa faca mai mult decat este necesar. Daca nu mai merge pleci, te ridici,  mergi mai departe si atat. 
Omul are capacitatea de a fi fericit, dar intr-o relatie secretul este sa se renunte la control apoi lucrurile se vor simplifica. Atentie, a nu se intelege renuntarea la control lipsa de iubire sau indiferenta!

Din cauza ego-ului necontrolat pierdem oameni dragi, care poate depaseau un moment dificil, iar noi i-am bombardat cu reprosurile noastre in loc sa le intindem o mana, sunt putini oameni cu valoare in lumea asta, daca-i intalniti iar prin manifestul necontrolat al ego-ului ii alungati, nimic nu va umple acel gol.

Sfatul general este sa fim prezenti, aici si acum, si sa ne pazim mintea, fiind atenti la ceea ce simtim putem preveni ceva ce ne va costa mai scump decat vom putea plati!

 

Un comentariu:

  1. Multumesc mult!Felicitari pentru articol!Succes si multumire!
    Va imbratisez! Iubire & Lumina!

    RăspundețiȘtergere