16 iulie 2012

Imaginatie, vointa, autosugestie...

Se spune ca daca ai vointa rupi darami dregi spargi  reusesti si multe altele...

Emile Coue, unu din parintii gandirii pozitive afirma ca:
"este necesar sa intelegem ca in noi exista doi indivizi complet diferiti. Amandoi sunt inteligenti dar in timp ce unul este constient celalalt devine inconstient. Din acet motiv existenta celui din urma ramane de regula neobservata".

Acesti doi indivizi mai pot fi numiti minte superficiala si minte profunda, mintea superficiala bombane mereu si e agitata timp in care mintea profunda sta ascunsa si nu iese la suprafata decat in anumite situatii.

Un exemplu de iesire la suprafata a celuilalt "individ" este somnambulismul, oamenii se ridica din pat pleaca fac anumite chestii vin inapoi si se culca la loc, cand se trezesc nu isi aduc aminte nimic.
Aceasta fiinta inconstienta este greu de detectat deoarece actioneaza in zona subconstientului nostru, la care constiinta noastra rationala nu are de regula acces.

Subconstientul controleaza deopotriva fizicul si psihicul nostru. El este cel care guverneaza buna functionare a organelor noastre, inclusiv a tuturor celulelor corpului nostru prin intermediul nervilor. 


Facultatea psihica asociata cu fiinta inconstienta este imaginatia. Aceasta genereaza imagini mentale, de care subconstientul nostru asculta orbeste! Daca un individ isi imagineaza ca e sanatos atunci subconstientul isi va mobiliza fortele pentru a-l vindeca sau pentru a-i mentine sanatatea. In schimb daca se va teme de imbolnavire, el va contribui inconstient la aparitia bolii. Cine se teme de boala o atinge...este numele unei carti scrisa de E Coue.


Tinand cont de principiul potrivit caruia, atunci cand exista un conflict intre imaginatie si vointa, cea care prevaleaza este intodeauna imaginatia, este extrem de important sa invatam sa ne controlam imaginatia, intrucat....


"Este bogat cel ce se crede bogat, iar cel ce se crede sarac este intradevar sarac!"


Aceasta suprematie a imaginatiei asupra vointei explica de ce ne trezim uneori cu stari diametral opuse cu cele pe care s-i le doreste vointa noastra.

"Cel ce se indoieste de el insusi nu reuseste sa faca niciodata nimic, in timp ce, orice om porneste de la premisa ca va reusi, reuseste pentru ca face exact ce trebuie pentru a reusi!"

Sa luam un exemplu...sa spunem ca avem intinsa pe sol o barna lunga de 10m si lata de 25cm, este limpede ca oricine ar putea sa mearga pe acea barna fara sa se clatine macar, dar daca schimbam putin conditiile si ridicam barna la inaltimea unui bloc...cati vor merge macar un metru?  Desi este clar ca nu poti cadea de pe barna pentru ca la sol ai parcurs fara probleme distanta. Cand barna e la sol iti imaginezi ca poti...cand e la 50m deasupra solului imaginatia ta incepe sa faca tot felul de scenarii.
Vei cadea te vei zdrobi de asfalt etc. 

Vointa iti spune ca poti, o ai, e acolo vrei! Dar daca intervine imaginatia pur si simplu ai pierdut... De aceea este util sa ne controlam imaginatia, sa o indreptam spre scopul nostru iar sustinuta de vointa vom ajunge la rezultatul dorit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu