6 iunie 2012

Analiza Tranzactionala

Analiza tranzacţională (AT) s-a născut în anii '60, prin opera unui psiho-terapeut american, Eric Berne, cu scopul de a face accesibile marelui public conceptele cele mai complexe din psihologie şi psihanaliza şi s-a impus rapid la toate nivelurile structurii comerciale (de la vânzători până la şefi), pentru uşurinţa cu care răspunde la nevoile comunicative cotidiene şi profesionale.
AT, chiar dacă uneori are defectul de a fi simplistă, poate fi considerată o adevărată cheie pentru comunicare; vreau deci să arăt conceptele principale, având încredere că de obicei în capacitatea dumneavoastră de a găsi singuri exemple şi aplicaţii.
Analiza Tranzacţională cuprinde:
- Analiza structurală, care permite a se înţelege în care stare a sinelui funcţionează o persoană.
- Analiza tranzacţiilor, care aprofundează ceea ce se întâmplă în schimburile comunicative interpersonale.
- Analiza poziţiei vieţii, adică modele folosite de persoane, mai mult sau mai puţin conştient, în înfruntarea existenţei.
- Analiza jocurilor, care permite înţelegerea şi descurcarea unor serii de situaţii tipice într-un mod eficace.


Stările Sinelui

Starea sinelui se defineşte ca un sistem de gânduri, de comportamente şi emoţii, care pun fiecare individ în relaţii cu mediul (mediul poate fi un alt individ, o familie, un grup sau o firmă).
AT-ul reiese din constatarea că fiecare dintre noi are în sine însuşi o componentă raţională (stare Adultă), o componentă emoţională (stare Copil) şi o componentă unde sunt păstrate învăţăturile şi ataşamentele primite de la părinţi, educatori şi profesori (stare Părinte).
Aceste trei stări ale sinelui nu au nici o legătură cu vârsta efectivă sau cu relaţia de rudenie, ci se referă la modele de comportament..


Noi trecem continuu de la o stare la alta în diferite situaţii, fără nici o legătură cu vârsta sau relaţiile de rudenie.
Evident că atunci când comunicăm cu cineva şi el se găseşte într-o stare particulară a sinelui, aceasta determina o mare serie de combinaţii; studiul tuturor acestor posibilităţi de comunicare este tocmai Analiza Tranzacţionala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu