16 mai 2012

INTELIGENTA SI GANDIREA

-Inteligenta este determinata genetic.
-Gandirea este o deprindere ce poate fi perfectionata prin indtruire,practica si prin invatarea unor metode de imbunatatire.

Imbinarea acestor pncte de vedere se poate realiza relativ simplu.

Inteligenta este precum caii-putere a unei masini.
Gandirea este soferul.
Daca aveti o masina foarte puternica va trebui sa va imbunatatiti abilitatile de sofer pentru a folosi cat mai optim caii-putere ai masinii.
Daca aveti o masina mai slaba atunci va trebui sa va dezvoltati...tot abilitatile de sofer pentru a putea compensa caii putere lipsa, oricum am face trebuie sa ne antrenam gandirea.

Exista studii care au demonstrat ca folosirea mintii poate schimba caracteristicile enzimelor creierului, la fel cum folosirea muschilor le poate modifica acestora caracteristicile.

CAPCANA INTELIGENTEI

Daca esti un individ foarte inteligent asta nu inseamna ca esti un bun ganditor, de fapt aceasta inteligenta lasata fara control sau condusa de un mod prost de gandire ajunge sa creeze doar probleme.
Inteligenta are rolul de a ne apara punctele de vedere, o persoana deosebit de inteligenta isi poate forma o parere despre un anume aspect iar apoi se foloseste de inteligenta pentru a-si apara punctul de vedere, cu cat este o persoana mai inteligenta cu atat isi va apara mai bine punctul de vedere. Cu cat isi apara mai bine acel punct de vedere cu atat acea persoana devine inclinata in a nu mai cauta alternative sau in a  mai asculta pe cineva. Daca stii ca ai dreptate de ce ai proceda altfel?

Sunt multe minti  stralucite prinse in capcana ideilor sarace...deoarece le pot apara atat de bine.

Un al doilea aspect ar ar fi atunci cand o persoana a crescut fiind comvinsa ca este mai inteligenta decat cei din jur, acea persoana doreste sa obtina cea mai mare satisfactie oferita de inteligenta, sa demonstrezi ca cineva se inseala! Un astfel de rezultat dovedeste superioritaea, hranind ego-ul si deraind acea persoana pe un drum iluzoriu.

Atitudinea critica si distructiva este o utilizare mult mai atragatoare a inteligentei.

Chiar daca ai dreptate si demonstrezi ca tu esti ala care stie, intr-o discutie in contradictoriu uti umilesti interlocutorul in public si ii arati cine esti tu...ce ai rezolvat? Vei pierde un om care poate candva in drumul tau ti-ar fi prins bine...

Sa nu uitam deci de pilot...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu