8 august 2012

OGLINDIREA LUMII EXTERIOARE IN NOI INSINE



De cele mai multe ori, desi nu suntem constienti de aceasta, detestam la ceilalti exact ceea ce ne nemultumeste si condamnam la noi insine. Adesea manifestam un sentiment de ostilitate fata de ceilalti in masura in care acestia ne sugereaza exact acele caracteristici nedorite sau defecte pentru care ne dispretuim sau ne desconsideram pe noi insine.
Ceilalti devin adesea ca niste oglinzi in care se reflecta propria noastra personalitate. Regasim astfel proiectate asupra celorlalti greselile sau defectele noastre. Vom fi prin urmare inclinati, cel mai adesea in mod inconstient, sa directionam sentimentele si din pacate in special resentimentele asupra acelei parti din noi insine pe care o regasim in exterior, reflectata in ceilalti.
Acest mecanism mental de proiectie este un proces emotional complex. Pe masura ce devenim constienti de acest mecanism vom putea sa ne comportam mult mai corect, intr-o maniera corespunzatoare, mai lucida si mai obiectiva. Vom face astfel un pas important in eliminarea tensiunilor si a conflictelor existente.
Imaginea noastra despre noi insine va fi corecta atunci cand ea, impreuna cu noi insine, va fi constant revizuita si recreata. Trebuie sa subordonam aceasta imagine capacitatii noastre creatoare, sa reajustam si sa readaptam viziunea despre noi insine la realitatea concreta a vietii, potrivit propriului nostru elan creator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu