22 septembrie 2011

Efectul de turma

Vreau sa abordam putin efectul de turma, si am sa va spun o mica povestioara despre un experiment.
Cercetatorii respectivi au pus 5 maimute intr-o cusca, deasupra custii exact pe mijloc au agatat o banana, una dintre maimute observa bana si se catara de indata pana la ea, dar chiar inainte de a o atinge se declanseaza o ploaie rece ca gheata peste toata cusca care le uda pe toate cele cinci maimute, inclusiv pe candidata noastra la banana, obligand-o sa renunte la obiectiv, dupa un timp o alta maimuta ia initiativa dar cand aproape sa ajunga la banana povestea se repeta, o ploaie rece ca gheata le uda pe toate, iar fiecare incearca sa se adaposteasca cumva. Dupa ceva timp o a treia maimuta lua atitudine si incerca acelasi lucru, ajunsese abia la jumatatea distantei dintre sol si banana cand toate suratele au tabarat disperate pe ea, au mustrat-o si au batut-o, obligandu-o sa se retraga sifonata intr-un colt. Timp de o zi nici una dintre maimute nu a mai incercat sa culeaga misterioasa banana crescuta pe gratiile custii, atunci cercetatorii au inlocuit o maimuta din cusca, noua colega a observat de indata banana si s-a avantat catre ea, dar celelalte maimute mai vechi care stiau ce se intampla daca atingi banana au tabarat pe ea si au facut-o sa renunte la ceea  ce incerca sa faca, apoi liniste...cercetatorii au mai inlocuit o maimuta, si bineinteles ca si aceasta a incercat, dar cele trei maimute vechi impreuna cu cea noua au atacat-o, apoi a fost inlocuita si cea de-a treia maimuta cu care s-a intamplat la fel, cele doua maimute vechi impreuna cu celelalte doua inlocuite atacau impreuna noul pretendent la banana, a fost inlocuita si cea de-a patra maimuta, venind si randul ultimei maimute sa fie inlocuite, odata ajunsa in cusca cea de-a cincea maimuta s-a napustit pofticioasa asupra bananei, dar celelalte patru maimute au oprit-o.
Celelalte patru maimute noi care o opreau pe ultima intrata nu stiau de ce nu e voie la banana, stiau doar ca asa a fost dintodiauna!
Asa se intampla si cu noi oamenii, nu stim de ce se intampla aia sau aia, suntem programati sa credem ca asa a fost dintodiauna, si ca nu poate fi schimbat.
Unii oameni cred ca soarta lor e scrisa acolo undeva si ca planurile sunt inutile, cred ca oricate eforturi ar face vor ajunge tot la acea lista care le-a fost facuta inainte de a se naste...pe care sta scris cu litere de aur "te va chema anton vei avea o sotie care te va insela si vei avea cu ea doi copii, toata viata ta vei munci doar sa-i imbogatesti pe altii desi nu vei fi un angajat model, lucrurile lumesti te vor frustra si vei ajunge un viciat care nu vrea sa se lase, vei folosi un vocabular inadecvat mediului in care traiesti bla bla bla"
Semnat...
           SOARTA TA (fara antet de aceasta data)
 Experimenteaza! Intreaba! Sparge limitele! Fii ceea ce vrei! Rinventeaza-te! Iti suna bine? Daca vei pasi umar la umar catre...unde iti este indicat, nu vei reusi sa intelegi mai multe decat maimutele din cusca.

Un comentariu:

  1. Universul functioneaza dupa legi. Legea din cusca spunea ca daca te apropii de banana, ploua cu apa rece ca gheata. Nu cred ca exemplul dat de tine reflecta "spiritul de turma". Nu e neaparat sa ucizi pe cineva sa te convingi ca nu este bine. Exista pur si simplu o Lege a Universului care spune asta. Legea asta a fost descoperita de "maimutele" de dinaintea noastra. Din cauza asta suntem cuprinsi de spiritul de turma? Ar trebui sa ucidem pe cineva sa ne convingem de asta? Nu, nu trebuie sa facem asta (si cred ca esti de acord cu mine...). Spiritul de turma (pe care si eu il detest....) este atunci cind toata lumea face afaceri imobiliare pentru ca exista citiva care cistiga din asta bine si vrem si noi asta, chiar daca nu ne pricepem la tipul asta de afaceri sau nu ne pricepem deloc la afaceri.

    RăspundețiȘtergere